Iğdır Soykırım Anıt ve Müzesi

Müzede Ermenilerin toplu öldürmesini ispatlayan ve Ermeni Kırımı'nın bir soykırım olduğunu reddeden belgeler ve eşyalar vardır.

I

Iğdır

Keşfedin

Doğunun incisi Iğdır hakkında hazırlamış olduğumuz içerikleri sizlere sunmaktan mutluluk duyuyoruz. İçerikleri inceleyerek detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Balıklı Göl

Iğdır/Tuzluca, Taşlıçay, Doğubeyazıt Ağrı il sınırlarının kesiştiği bir noktada bulunan göl, 2.241 m yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek gölüdür Göl çevresi mesire alanı ve yayla turizmiyle unludur Gölde balıkçılık yapılmaktadır Gölde sazan ve alabalık bulunmaktadır alabalığıyla meşhurdur.

Karasu Çayı

Iğdır Karakoyunlu ilçesi bulak başı köyünde başlayan ve Iğdır aralık ilçesinde Aras Nehrine dökülen çayın ismidir karasu Ağrı dağının buzul sularından beslenmektedir aktı düzer gah boyunca irili ufaklı duran su göletleri oluşturup akmaktadır bu yapısı bir çök yaban hayvanına yaşama alanı oluşturmaktadır.

Iğdır Kervansaray

Iğdır Kervansarayı ise tali bir yol üzerinde inşa edilmiş plan olarak diğerlerinden avlusu olması ile ayrılmıştır.13 y.y.y. sonunda yapılan Kervansaray Elazığ Çemişgezek yakınında aynı yüz yılsonlarında kaldığı tahmin edilen İbrahim Şah hanının planına benzemektedir.

Tuzluca Tuz Mağaraları

Türkiye’nin 100 yıllık tuz ihtiyacını karşılayacak kapasitede bir yerdir. 55 dönümlük tuzla kaplı bu arazideki tünellerdeki havanın solunum yollarına iyi geldiği bilinmektedir. Günlük 60 ton tuz üretme kapasitesi vardır.

Ağrı Dağı

Türkiye’nin en yüksek doruğu olan Ağrı Dağı ( 5137 metre ) yüksekliği olan sönmüş bir volkandır. Doğu Anadolu Volkan dizisi üzerinde yükselen bu dağ Türk, İran ve Ermenistan sınır kavşağında yer alır Kuzeyinde Iğdır Ovası (840 metre ) Güneyde Doğubeyazıt ovası (1640 metre ) Güney Doğusunda ise sönmüş bir volkan olan Küçük Ağrı dağı (3896 metre ) yükselir.

Kulyusuf Kümbeti

14. y.y. sonlarında yapılan ve bölgedeki Selçuklu devri eserlerinden günümüze kadar ulaşan kümbetin konik çatısı üzerinde bulunan taş kaplamalar ile gövdenin bazı bölümlerindeki kaplamalar tahrip edilmiştir.

Korhan Yaylası

Ağrı Dağının kuzey bölgesinde bulunan ve içinde Iğdır Kalesi (Korgan), kilise, mezarlık alan ve ören yerini barındıran 1100’lu yıllarda Kervan ticaret yolu üzerinde yer alan bölgede günümüzde sadece temel izleri olan yapı kalıntıları mevcuttur.

Osmanlı Kışlası

Iğdır İli Tuzluca ilçesi Üçkaya Köyü’nün güneydoğusunda yer alır. Moloz taşların üzeri yontulmak sureli ile yapılmıştır. Köye hakim bir konuma sahiptir Üst kısmı yıkılmıştır. Yamaç kısmını tahkim etmek için alt tarafta istinat duvarı yapılmıştır. Batısından eğri taş deresi geçmektedir Kapı ve penceresi günümüzde söküldüğünden yoktur.

Aras Nehri

Aras Nehri; Bingöl Dağları’nın Erzurum il sınırları içinde kalan kuzey yamaçlarından doğar. Tekman Yaylası'nın bütün sularını toplayan ırmak, Sakaltutan Dağları'nın doğusundaki havza içerisinde kuzey yönünde akar.